top of page
תמונת הסופר/תד"ר הילה שרון-דוד

איך להפוך את האימון הגופני למודע? 7 טיפים!

זה לא סוד שפעילות גופנית מיטיבה עם הנפש. ובכל זאת- רוב האנשים לא מתאמנים.... בתור חוקרת בפסיכולוגיה של הספורט השאלה "למה" אנשים נמנעים מאימון גופני תמיד סיקרה אותי, ואני מוצאת שהתשובה טמונה באופן בו אנחנו תופסים את המשמעות של אימון גופני- כאימון לגוף בלבד.... אז איך אימון גופני הופך להיות אימון גופני-נפשי- דרך מודעות. מהו אימון מודע? ואיך מתחילים? בכתבה הבאה.


אני באימון גופני מודע

מהו אימון גופני מודע?

אימון גופני מודע כשמו כן הוא- אימון שמשלב גם תרגול מודעות וקשיבות גופנית ונפשית, או במילים אחרות מיינדפולנס. למעשה זהו לא אימון שמוסיף עוד היבט לתוכו של מודעות עצמית- אלא שהאימון הגופני עצמו הופך למרחב שבו ניתן לתרגל את ההקשבה לעצמינו, לצרכים שלנו ואפילו לתת להם מענה דרך התרגול הגופני והתנועה. לדוגמא: באימון גופני מודע, אנו נשים לב לאיכות התנועה שלנו מתוך התבוננות חסרת שיפוטיות ואף נוכל לשלב נשימות מודעות לשיפור האימון הגופני ולשיפור היתרונות המרפאים של האימון.


ביוגה למשל, מיינדפולנס תוך כדי תנועה טבוע בעצם הגישה. ההתבוננות על מנחי הגוף השונים, שילוב הנשימה, שימוש בתרגול מדיטציה ותשומת לב לצרכי הגוף בכל רגע נתון הם מה שהופכים את היוגה לתרגול גופני המשלב איכות גבוהה של מודעות. מחקרים מראים שתרגול גופני שמגלם בתוכו התבוננות פנימה וקשיבות פנימית לצרכים רגשיים ומנטליים למעשה מעצים את הריפוי שמתרחש תוך כדי האימון, ואף ממשיך עוד זמן רב אחריוץ

למעשה, את אותה דרך אפשר לאמץ גם כשהולכים לחדר הכושר או כשעושים ספורט, כפי שהוכחנו במחקר הדוקטורט שלי (לקריאה נוספת).


איך מתחילים? הנה 6 טיפים להפוך את האימון הגופני לאימון גופני מודע


1 שאלו את עצמיכם בכנות- מה ה"למה" שלי?

לפני שהולכים להתאמן שאלו את עצמיכם- מה המשמעות של האימון הגופני בשבילי.... נסו לזקק את המשמעות המנטלית מעבר למשמעות הגופנית. שאלת הלמה יוצרת כמו מעין חזון רגשי-נפשי למהות של אימון גופני והופכת את האימון הגופני מעבר לפעילות שנעשית לגוף בלבד- למשל: הלמה שלי הוא שאני מתאמנת כי חשוב לי להרגיש טוב עם עצמי.


2 התחילו כל אימון בחמש דק' לפחות של נשימות

הנשימות יוצרות מיקוד פנימה ועוזרת לנו לעבור למימד אחר- מודע יותר. הריכוז בנשימה יוצר קשיבות פנימית ויכול לעזור בזיהוי האתגרים המנטאליים שכרגע מצריכים מאיתנו מענה או פשוט לשים אותנו במקום שקט יותר שיאפשר ליתרונות הנפשיים של האימון לחלחל יותר בקלות לתוכינו.


3 בתחילת האימון קבעו לעצמיכם מטרה מנטלית-רגשית

מעבר לשאלת הלמה, אפשר לשאול את עצמינו רגע לפני כל אימון מה היום אנחנו צריכים. הרי מעבר לחיטוב הגוף והצורך לרדת במשקל, האימון יכול לתת לנו כל כך הרבה מבחינה נפשית... מטרה מנטאלית למשל יכולה להיות: היום אני מתאמנת כדי להרגיש חדה יותר בעבודה, היום אני מתאמן כדי להצליח בראיון, היום אני מתאמנת כדי לשחרר מעליי לחצים ועוד.... שימו את השאלה "מה המטרה המנטלית שלי" מול עצמיכם ממש רגע לפני שמתחילים וראו את ההבדל...


4 קחו את האימון החוצה

מחקרים מראים שאימון גופני בחוץ, במיוחד אם הסביבה החיצונית כוללת נוף טבעי ומרחבים, מעצימים את היתרונות הנפשיים של האימון, יוצרים יותר רווחה נפשית ומעודדים התבוננות פנימית ותהליכי צמיחה והתפתחות. הזמן בחוץ הוא מרפא, עם ובלי קשר לאימון הגופני. יש משהו בטבע שמחבר אותנו לעצמינו ומאפשר לאימון הגופני להיות מרחב להעצמה נפשית עוצמתית.


כביש

5 הפנו קשב למה שקורה בחוץ

אם כבר לקחתם את האימון החוצה- תשימו לב באופן מכוון למה שקורה בחוץ... הביטו סביבכם, על הנוף שאתם רואים, על פרחים שנמצאים ליד, או עצים... על הציפורים, או ההרים שעיניכם רואות. שימו לב לאנשים שעוברים לידכם- אם אפשר גם חייכו אליהם ואימרו מילה טובה. מחקרים מראים שהפניית קשב החוצה תוך כדי האימון עוזרת לשפר את הביצועים בזמן האימון הגופני, ככה שלא רק שהמדדים הגופניים יהיו טובים יותר, גם תרוויחו תחושת קשיבות שתלך ותהדהד איתכם לאורך היום.


6 סיימו את האימון בהוקרת תודה

הוקרת תודה הופכת כל פעילות, עשייה וחוויה ליותר מודעת, מרפאת וממלאת. כשאנחנו משלבים הוקרת תודה בסוף האימון (עוד היבט שנהוג גם ביוגה- "נמסטה") אנחנו למעשה מאפשרים לעצמינו לקחת רגע ולהעריך את כל הנפלאות שקרו לנו בזמן הזה שלקחנו לעצמינו- לשפר את בריאותינו ואת הרגשתינו. הוקרת התודה מקרקעת אותנו, מכניסה לפרופורציה, ונמצאה כמעודדת ריפוי דרך הפרשה של הורמוניים המקושרים עם חשיבה חיובית ואופטימיות. קחו רגע בסוף כל אימון לומר תודה לעצמיכם, לגופכם ולזמן שיתאפשר עבורכם להיות בתהליך של העצמה וריפוי גופני ונפשי.


רוצים ללמוד להתנסות באימון גופני מודע? אימון גופרגש- השיטה שפיתחתי על בסיס הדוקטורט, מאפשר העצמה אישית דרך הגוף והפעילות הגופנית לצד שיח רגשי ומיקוד בצרכים מנטליים.

דברו איתי בשמחה בפרטי :)


ד"ר הילה שרון-דוד

מומחית לשינוי התנהגותי

פסיכולוגיה של הספורט ואימון גופני

ומפתחת שיטת גופרגש להעצמה אישית דרך אימון גופני מודע






פוסטים קשורים

הצג הכול

Komentáre

Hodnotenie 0 z 5 hviezdičiek.
Zatiaľ žiadne hodnotenia

Pridajte hodnotenie
bottom of page